Mereo logo

Met Mereo maken jullie zelf in 8 weken het verschil bij scheidingen

 

Een vader en moeder die met elkaar ruziën, kinderen die zich niet gezien voelen en een hulpverlener die meegesleurd wordt in het conflict.

De traditionele begeleiding bij lastige scheidingen met de hulpverlener als bemiddelaar werkt onvoldoende. De gesprekken eindigen vaak in welles-nietes-discussies. Ouders nemen hun kinderen mee van zorgaanbieder naar zorgaanbieder, op zoek naar hun eigen gelijk. Dit neemt een te groot deel van de kindertijd in beslag en eindigt regelmatig in de rechtszaal. Kortom, allesbehalve helpend.

Vader en kind luisteren wel naar elkaar bij complexe scheiding met behandeling Mereo

Mereo geeft inzicht

Groei Jeugdhulp zet sinds het najaar van 2023 een nieuwe behandelaanpak in voor complexe scheidingen: Mereo. Dat is Latijns voor ‘door eigen verdienste verkregen’. Niemand is verantwoordelijk voor dat wat in jouw leven gebeurt en voor jouw geluk, behalve jij. Mereo geeft je de regie over je leven terug.

Door de juiste vragen te stellen, laat de hulpverlener ieder gezinslid zien en voelen wat het probleem is en wat de rol van diegene is in het probleem. Welk gedrag, welke gedachten en emoties van jou dragen bij aan het probleem rondom de complexe scheiding? Dit geeft je een gevoel van verantwoordelijkheid.

De uitkomst van deze aanpak: ieder gezinslid voelt de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de oplossing.

De regels bij Mereo zijn duidelijk: ieder gezinslid spreekt alleen over zichzelf, vanuit de ik-vorm en met de nadruk op wat hij of zij wenst. Niemand reageert op elkaar, iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen aandeel. Het gezin zoekt in de behandelaanpak niet naar een schuldige.

De aanpak heeft zich in de afgelopen 15 jaar bij meer dan 300 gezinnen bewezen.

Kinderen leren veel van de behandelaanpak Mereo bij complexe scheiding

 

 Voordelen Mereo:

– Geen traject van 9 maanden, maar 8 weken met twee systeembehandelaren aan de slag.
– Ieder gezinslid voelt de verantwoordelijkheid en zal daardoor de gemaakte afspraken nakomen.
– Het gezin leert met elkaar te praten op een manier die nieuwe problemen voorkomt.
– Kinderen worden zich bewust van hun gedrag en emoties.
– De hulpverlener wordt niet meegezogen in het conflict.

 

Ook voor andere gezinsproblemen

Groei Jeugdhulp biedt voor andere problemen in het gezin ook Mereo aan, in combinatie met een gezinsopname. Elk gezin met een opvoedingsvraag, van groot tot klein, komt in principe in aanmerking. Groei Jeugdhulp vindt namelijk dat iedereen een fijne thuissituatie verdient. 

 Lees meer